Utolsó kommentek

  • KisPeye: Azért van ez így, mert az általános felfogás az, hogy amit jól csinálsz, az az alap. A minimum elv... (2013.01.14. 23:42) Autózás
  • KisPeye: Majd megszokod. Amióta öntudatra ébredtem (értsd: saját felfogás dolgokról, értékrend, egyebek, am... (2009.12.06. 02:09) Szösszenet
  • ziona: Én pedig a ti szalámitokat irigylem :) (2009.03.02. 00:03) Hogy került szalámi a kenyér mellé?
  • KisPeye: Fő a változatosság, pláne, hogy a nudli finom morzsásan (na tessék) és hagymásan is.... :) Amúgy ... (2009.02.23. 10:04) Gyúrtam vazze'!
  • Utolsó 20

Morzsili én volnék. Röviden vidám és optimista lány. Létszükségletnek tartom a firkászást, a beszélgetést és a morzsálást.

Licenc

Creative Commons Licenc

2008.11.27. 12:12 teadrinker13

Székely nyelvlecke magyaroknak

Címkék: utazás videó ruha étel erdély nyelv verekedés szilveszter újév székely

Székelyföldet sokan látogatják Újév körül. Gyönyörű a táj, jókat lehet mulatni vagy sízni. A hely szelleme jobban megfogja az embert, ha utazás előtt egy kicsit megismerkedik néhány fontosabb székely szóval. Nem csak kulturális szempontból gazgagodik így az ember, hanem megérti, hogy mit is szeretnének az őslakosok mondani egyes vendéglátó ipari egységekben, és ha már a gazgadságot emlegettem... aki haladó szintre sikerült gyúrja magát, még az is előfordulhat, hogy nem könnyítik meg annyira a zsebét.

Nemrég egy netes videó sorozatra hívták fel a figyelmemet. Nagyon jópofa, gyorsan el lehet sajátítani a szavakat kiejtésestől-jelentésestől. Egyelőre csak hét videót találtam, de egészen lelkesnek tűnik a készítője, szerintem lesz több is, csak lesni kell ezt az oldalt.

Az eddigi leckék kitérnek a lényeges szavakra az élet fontosabb területeiről, mint pl. étkezés (első rész, második rész), ruházkodás, állatok (fontos a kóstolgató turisták számára vagy annak aki egy 4-5 csillagos szállodánál természethez közelebbi helyeken száll meg), szerszámok ill. bútorzatok részei (na jó, ezt nem biztos, hogy pont használni is fogják a kedves vendégek, de... sosem lehet tudni), mindenféle tárgynév, na és egy izgalmas dolog annak, aki érdeklődést mutat a székely virtus iránt, ajánlom a verekedéssel kapcsolatos szavakat is. Érdemes a videókhoz kapcsolódó kommenteket is elolvasni.

Várom a többit. Remélem, a káromkodást azért nem felejtik ki a haladó szintből.

Kezicsókolom!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://morzsili.blog.hu/api/trackback/id/tr73791150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jardin 2008.11.28. 18:45:15

Köszi Tea! Ez tök szórakoztató :)
süti beállítások módosítása