Utolsó kommentek

  • KisPeye: Azért van ez így, mert az általános felfogás az, hogy amit jól csinálsz, az az alap. A minimum elv... (2013.01.14. 23:42) Autózás
  • KisPeye: Majd megszokod. Amióta öntudatra ébredtem (értsd: saját felfogás dolgokról, értékrend, egyebek, am... (2009.12.06. 02:09) Szösszenet
  • ziona: Én pedig a ti szalámitokat irigylem :) (2009.03.02. 00:03) Hogy került szalámi a kenyér mellé?
  • KisPeye: Fő a változatosság, pláne, hogy a nudli finom morzsásan (na tessék) és hagymásan is.... :) Amúgy ... (2009.02.23. 10:04) Gyúrtam vazze'!
  • Utolsó 20

Morzsili én volnék. Röviden vidám és optimista lány. Létszükségletnek tartom a firkászást, a beszélgetést és a morzsálást.

Licenc

Creative Commons Licenc

2009.02.22. 22:29 teadrinker13

Gyúrtam vazze'!

Címkék: konyha gasztro idő kihívás

Ha kihívásra és kalandra vágyom, nem feltétlenül kell a konyhánál messzebb mennem. Az egyik nehézségi faktor (egyelőre) a konyhai mérleg hiánya, a szemmérték vagy érzés szerinti súlymérés pedig sosem volt az erősségem.

Ma időmilliomosnak éreztem magam és különösen vágytam egy kis konyhai kihívásra, és nudlit, más néven angyalbegyerőt készítettem. Ehhez 800 g burgonya (pityóka, krumpli: kinek hogy esik jól), 300 g liszt és még egy-két apróság szükséges. Fogtam 4 db szép, méretes burgonyát, és jobb híján összehasonlítottam a tömegüket majdnem 1 l vízzel, mert kb annyi kell legyen veszteséggel együtt. Sajnos, nem rendelkezem egy érzékenyebb mérleg képességeivel, és - mint utóbb kiderült, én másfél kg krumplit főztem meg az ebédhez, és igencsak elcsodálkoztam eleinte azon, hogy mi a fészkes fenétől ragad a massza, és miért lesz taknyos a nudli, miközben fő. Persze aztán leesett, hogy valamit kéne javítani a helyzeten. Gyúrtam még egy kevés lisztet a tésztába, aztán még egy keveset, aztán még... amíg majdnem 1 kg lisztet felvett. Jó sok ideig gyúrtam rendületlenül, hol röhögtem, hol szidkozódtam, és végig azt hittem, hogy már csak egy lehelletnyi lisztet kell hozzáadjak a tésztához.

Végül használható lett, de egy hadseregre való mennyiség várt további feldolgozásra. Aztán elkészült belőle a mai ebéd és a holnapi, plusz egy kevés extra. És már nem bírtam tovább, túl sokat izzadtam a konyhában, meg kellett váljak a maradéktól, ami mellesleg több volt, mint amit felhasználtam. Most biztos egy kóbor állatt lakmározik belőle, és biztos szid, amiért egy része még mindig ragad.

A mi adagunk a sok szerencsétlenkedés ellenére isteni lett. Remélem, meg tudom állni, hogy ne faljam fel késő este a holnapi adagot.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://morzsili.blog.hu/api/trackback/id/tr47959482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

KisPeye · http://amiatoronybolkifer.blog.hu/ 2009.02.23. 10:04:18

Fő a változatosság, pláne, hogy a nudli finom morzsásan (na tessék) és hagymásan is.... :)

Amúgy egy kis segítség: egy átlagos evőkanál (merthogy az úgy általában hasonló méretű mindenhol) liszt (nem hegyomlásig megpúpozva) vagy cukor (por vagy kristály, mert ugye a kristályt eleve nem tudod púpozni) olyan 2 dkg. Ez működik, és hasznos ha nincs mérleg. Amúgy ezek a receptek általában csak irányt mutatnak (mármint az anyaghányadok), lehetnek kisebb eltérések, mert nem mindegy pl. hogy milyen minőségű (sikértartalmú) a liszt. Ennek függvényében kellhet kevesebb, vagy több, de ezt előre nem tudod megmondani....