Utolsó kommentek

  • KisPeye: Azért van ez így, mert az általános felfogás az, hogy amit jól csinálsz, az az alap. A minimum elv... (2013.01.14. 23:42) Autózás
  • KisPeye: Majd megszokod. Amióta öntudatra ébredtem (értsd: saját felfogás dolgokról, értékrend, egyebek, am... (2009.12.06. 02:09) Szösszenet
  • ziona: Én pedig a ti szalámitokat irigylem :) (2009.03.02. 00:03) Hogy került szalámi a kenyér mellé?
  • KisPeye: Fő a változatosság, pláne, hogy a nudli finom morzsásan (na tessék) és hagymásan is.... :) Amúgy ... (2009.02.23. 10:04) Gyúrtam vazze'!
  • Utolsó 20

Morzsili én volnék. Röviden vidám és optimista lány. Létszükségletnek tartom a firkászást, a beszélgetést és a morzsálást.

Licenc

Creative Commons Licenc

2008.12.08. 17:44 teadrinker13

Csendes éj

Címkék: vásárlás ünnep ének feldolgozás hellókarácsony

A hipermarketekben jó esetben csak november elejétől nyomatják. Érdekes lenne vonalkákat húzni, amikor elcsípünk belőle részleteket az utcán, bevásárlás közben, vagy rádióban, és Szenteste megszámolni. Aztán valamikor 60 éves korunkban összeadhatjuk az évenkénti strigulákat. Vajon mennyit kapnék, ha 21 évesen kezdeném el vezetni a statisztikát?

Először 190 éve énkelték Obendorfban, egy osztrák falucskában, ahol az emberek a napoleoni háborúk utómegrázkódtatásait szenvedték. Joseph Mohr római katolikus segédlelkész szebbé szerette volna tenni az ínséges év Szentestéjét, ezért megkérte kántor-orgonista barátját, Franz Xaver Grubert, hogy komponáljon dallamot egy régebben írt karácsonyi verséhez. A dallam nem váratott magára sokat, még aznap elkészült. A világpremiert egy kis technikai hiba zavarta meg: a templom orgonája nem működött, ezért a szerzőpáros gitárral kísérte az éneket. A nagyobb közönség Lipcsében ismerkedett meg a Csendes éjjel 1833-ban. Azóta kb. 300 nyelvre és nyelvjárásra fordították le.

Elcsépelt lenne? Nem is tudom. A hipermarket-es kiszerelést (hééé, haver, kell vásárolni Karácsonyra!!! cseeeendes éééj.....) én is unom már, viszont egészen más, amikor nyugodtabb helyen hallgatom meg esetleg egy igényesebb kivitelezését.

Ha egy jó klasszikust sikeresen feldogoznak, vagy csak másképp adják elő, az új verzió még inkább hozzájárul a halhatatlanságához. Például azért, mert számtalan ízlésvilág miatt szélesebb körben terjed. A csendes éjt nem csak zongorán vagy gitáron játsszák, hanem olyan hangszeren ami igaziból nem is hangszer. Követni sem lehet, hogy hány sztár elénekli. De vajon a Manowar-ból kinézne valaki egy szépen előadott karácsonyi dalt? Vannak egészen meglepőek vagy elképesztőek. Látott már valaki csilingelő heregolyós részeg rénszarvast Csendes éjt énekelni? Egy másik rocker verzió inkább dübörgős mint csendes éj. Na és a 7 órás híreknek meg mi köze van a Karácsonyhoz? A kép- és a hanganyag valahogy nem talál. Még kevésbé, mint a Manowar-os fiúknál.

Nincs olyan Szenteste, hogy ne énekelnénk el a családdal a fa mellett. Amíg élt egy idős rokonom, aki kántor volt egy közeli falu templomában, ő kísérte a kántálást zongorán. Néha én is átvettem ezt a szerepet. Mivel mostanában nem vagyok zongoraközelben, és nem is vagyok egy őstehetség, nem tudom átismételni az összes karácsonyi dalt amiket énekelni szoktunk, épp csak Csendes éjt szoktam eljátszani.

Nagy örömömre megtaláltam azt a változatot is a sok újdonság között, amit egy bakelit lemezről halgattam gyerekkoromban, amíg az angyal a másik szobában serénykedett. Egy másik dolog, aminek megörültem, az egy rajzfilm volt, és eszembe juttatta kis betlehemeket, amikért végigjártam a környékünkön a templomokat.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://morzsili.blog.hu/api/trackback/id/tr27811578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tupacko · http://webpillango.org 2008.12.08. 19:37:46

Hallhatatlan halhatatlan :)

teadrinker13 · http://morzsili.blog.hu 2008.12.08. 21:19:19

uuupsz... :) ez csúnya volt, ég is a képem miatta. Hiba kijavítva!

Lchef (törölt) · http://kajaltunk.blog.hu 2008.12.08. 21:25:15

Szörnyű volt úgy teszkózni november elején, hogy már a vájt kriszmesz ment a háttérben. Konkrétan ideges lettem tőle..

Tötyi · http://totyi.blog.hu 2008.12.11. 17:20:58

Számomra az egyik bank okozta a meglepetést... Feldíszített karácsonyfa, halk karácsonyi zene... Amivel nem is lenne még baj...csak mindez november utolsó hetében volt :D... Szoktak kirakni tálba cukorkát az ügyfeleknek... Szaloncukor még nem volt benne, de gondolom pár napra rá pótolták...

(tetszenek az írásaid :))

teadrinker13 · http://morzsili.blog.hu 2008.12.11. 17:27:35

Nahát... November utolsó hete már késő. Vagyis épp időben van! Nekem akkor esett le az állam amikor október végén bementem egy lakberendezési + dekorboltba és minden karácsonyi színekben-díszekben pompázott.
süti beállítások módosítása