Utolsó kommentek

  • KisPeye: Azért van ez így, mert az általános felfogás az, hogy amit jól csinálsz, az az alap. A minimum elv... (2013.01.14. 23:42) Autózás
  • KisPeye: Majd megszokod. Amióta öntudatra ébredtem (értsd: saját felfogás dolgokról, értékrend, egyebek, am... (2009.12.06. 02:09) Szösszenet
  • ziona: Én pedig a ti szalámitokat irigylem :) (2009.03.02. 00:03) Hogy került szalámi a kenyér mellé?
  • KisPeye: Fő a változatosság, pláne, hogy a nudli finom morzsásan (na tessék) és hagymásan is.... :) Amúgy ... (2009.02.23. 10:04) Gyúrtam vazze'!
  • Utolsó 20

Morzsili én volnék. Röviden vidám és optimista lány. Létszükségletnek tartom a firkászást, a beszélgetést és a morzsálást.

Licenc

Creative Commons Licenc

2011.02.06. 16:06 teadrinker13

Kálvária

Címkék: város kolozsvár templom műemlék

Tegnap kissé enyébb, naposabb téli idő volt. Gondoltuk A-val, hogy ki kéne mozdulni egy kicsit a házból és a retropolisz jegyében felfedezőútra indultunk a városban.

Lassan 5 éve élek Kolozsváron. Ez nem egy nagy város, mégis sok olyan része van, amit még nem sikerült megismerjek. Ilyen pl a Nagyboldogasszony, vagy más néven a Kálvária templom, amit nyugodtan lehetne egy más "felkapott túrista-templommal" egy lapon emlegetni, csak a Monostor nevű betondzsungelben van, ezért szerintem sokan azt sem tudják, hogy létezik, vagy azt hiszik, hogy csak egy kis semmi lakótelepi istenháza. Itt lehet olvasni a templom történelmi hátteréről és van ott fénykép is az egészről (nekünk nem sikerült már készíteni, mert kimerültek az elemek).

Nem is kicsit anakronisztikusan fest a templom dombja a lakótelepen. Vagyis... mondjuk ikább úgy, hogy a kommunisták zéró városrendezési kultúrával rendelkeztek, és elég lehetetlenné tették a városnak azt a részét. Szép nagy kertje van, fákkal és két kisebb épülettel (vagyis három, de a harmadik az a WC és itt most az nem lényeg). Szabadtéri keresztút is van. Ez kőkeresztekből áll, rajtuk egy-egy kicsi képpel. Egy kevés ódon sírkő is van a kertben, de egyáltalán nem emlékeztet a megszokott, zsúfolt temetőkre. A környező tömbházakból biztos szép lehet a kilátás.

Kápolna egy kicsi dombon a templomkertben

 

Kós Károly által tervezett harangláb 

 

 

A keresztút néhány stációja

 

A sír támasztja a fát. Biztos már mind a ketten öregek.

 

Nem vagyok egy híres templomba járó alkat, mégis érdekelnek a templomok, mint műemlékek, művészet és történelemőrző helyek. Sőt... van hogy jól esik ott a csendben 5 percet elüldögélni. Az ilyen neogótikus épületekben pedig különösen otthonosan érzem magam. Be szerettem volna menni ide is, csak pont rossz órában érkeztünk...

Itt minden szép és jó volt, kivéve ez a tábla a bejáratnál és a bácsika aki az Isten házát őrizgette a betörő Isten juhnyájával szemben. Az rendben van, hogy nem szabad napozni vagy legeltetni (legeltetni??? netán valaki tehenet tart a környéken lévő pannellakások egyikében?!), de mi a baj a biciklivel? Nem kell feltétlenül a minibicikliken mutatványozó kölykökre gondolni. Van aki a biciklit arra használja, hogy közlekedjen vele, pl autó vagy busz helyett. Különben is... zöldnek lenni jócselekedet.

Na jó, kettőjük közül azért mégiscsak a bácsika volt a rosszabb, mert keményen ránkmordult, amikor fel akartunk menni a lépcsőn a haranglábhoz, hogy nézzük meg és fényképezgessünk onnan egy kicsit. Még ezt is el lehet nézni neki, ki tudja, mi volt ott... Na de az már rosszul esett, hogy ezen kívül tojt rá magasról, hogy volt ott két ember akit érdekel a templom, és esetleg be szerettek volna menni, így nyitás előtt egy fél órával. Mi pedig nem akartunk odafagyni, szóval hazajöttünk. Estleg legközelebb utána nézünk a szent órarendnek, és meglessük, mit rejtenek a neogótikus falak.

Nagy hibája itt még az egyháznak, hogy ilyen merev a magatartása. Normálisan vonzania, befogadnia kéne az embereket, nem pedig elijeszteni őket. Egy templom is nyitva kéne legyen állandóan, legalábbis nappal. Nem fair, hogy órarendje van, mint egy hivatalnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://morzsili.blog.hu/api/trackback/id/tr692642299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása